“Disk Hernisi” teriminin fıtık olduğunu artık maalesef pek çok kişi öğrendi. Ancak özellikle MRI raporlarının anlaşılmayan ve google’lanan terimi spinal stenoz…
Bel omurlarında spinal stenoz (darlık), genellikle merkezi omurilik kanalının veya omurga içinden sinirlerin geçtiği kanalların daralmasına bağlı olarak sinirlerin veya köklerinin sıkışmasına neden olan dejeneratif bir süreçtir. Tipik olarak tek taraflı veya iki taraflı kalça, uyluk, baldırda uzun süreli ayakta durma veya yürüme ile ortaya çıkan ağrı, uyuşma, kramp, güçsüzlük ile belirti verebilir. Siyatik ağrısında farklı olarak bacak düz olarak kaldırıldığında ağrılar artmaz.
Kişi oturduğunda, öne eğildiğinde veya oturup öne uzandığında belirtileri azalır. Bazı hastalarda hiç bel ağrısı şikayeti olmayabilir. Yürüme kapasitesini oldukça sınırladığından hastalar için günlük hayattaki aktivitelerini kısıtlayan, yaşam kalitesini düşüren ve duygusal etkiler de bırakan bir duruma dönüşür. Bu yüzden hastalar ameliyat olmaya isteklidir, ameliyat için cerrahi hekimin hastaya özgü kararı olmakla birlikte rehberler yürüme mesafesini 100 metrenin altına düşüren bacak şikayetleri ve kas zayıflığının cerrahi işareti olduğunu bildiriyor. Ameliyattan sonra hastaların ilk 3 ayda ağrı ve şikayetlerinin hızla düzeldiği görülürken, ilk 4-8 yıl içinde tekrar ameliyat ihtiyacı doğma oranının da %18 civarında olduğu tespit edilmiş.
AMELİYAT OLMADAN İYİLEŞEBİLİR MİYİM?
Kanal darlığı durumunda ameliyat olmaksızın uygulanan;
-
- hasta eğitimi,
-
- egzersiz
-
- manuel terapi
-
- ek olarak özellikle azalmış yürüme mesafesini arttırmaya yönelik yürüme ve bisiklet çalışmaları
-
- aktif bir yaşam biçiminin tercih edilmesi
kısa ve uzun vadede ağrı ve görülen diğer fiziksel sorunlarda azalma sağladığı hem klinik olarak hem de bilimsel çalışmalarda görüyoruz.
Klinikte özellikle bel, sırt ve bacakların ağrısız olacak şekilde kuvvetlendirilmesi, derin kasların aktifleştirilmesi ve esnekliğini kaybetmiş kasların gevşetilmesi için germe ve eklemlerin hareketlendirilmesi, masaj, fasyal teknikleri içeren kapsamlı bir egzersiz ve manuel terapi programının uygulanması temel alınabilir. Yapılan müdahalelerde sadece bel bölgesi değil, özellikle bacaklar ve tüm gövdenin (ve hatta gövdenin kol hareketleriyle uyumunun değiştiren durumlara müdahale) dikkate alınması gereklidir. Ayrıntılı bireysel değerlendirme sonucunda en az 6 hafta süreyle uygulanacak bu tipteki kapsamlı bir fizyoterapi programının yaşam kalitesini arttırıcı etkisi olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Ameliyattan sonra gerçekleştirilecek rehabilitasyonun ise yaklaşık olarak ameliyattan 3 ay sonra başlayarak yine benzer bir fizyoterapi bakış açısıyla sürdürmekteyiz.
Her iki durumda da fizyoterapi müdahalesinin yanında ağrısız aktif bir yaşamın benimsenmesinin ve ağrıya sebep olan davranışların belirlenerek bu durumlara ergonomik çözümler bulunması gerektiğini öne çıkarmak isterim. Şayet böyle bir durum ile karşı karşıyaysanız, önce hekiminize sonra sizi kapsamlı olarak değerlendirme ve tedavi etme imkanı olan bir fizyoterapistle görüşmeyi ihmal etmeyin. Sağlıcakla kalın.
Doç.Dr. Hilal Denizoğlu Külli
Not: Sorularınız ve görüşmeler için iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.